Cap a una ciutat cardioprotegida

cristina-iniesta-pngCRISTINA INIESTA. Que Barcelona sigui una ciutat cardioprotegida és una gran notícia. És una gran satisfacció per a l’Ajuntament de Barcelona, a través de la nostra Delegació de Salut, poder contribuir a que la cardioprotecció guanyi pes en el nostre espai públic.

Des del govern municipal hem volgut contribuir a la iniciativa de l’Associació Barcelona Salut i Fundació Brugada per al desplegament de desfibril·ladors automàtics a les farmàcies de Barcelona perquè és un projecte que respon a la creixent la sensibilitat vers aquest problema de salut. Només cal recordar que a Catalunya perdem prop de 4.000 vides cada any per causa de les aturades cardíaques, i ens enfrontem a unes xifres de supervivència dels afectats que cal millorar urgentment. Darrerament, la pràctica esportiva, tant d’elit com a nivell popular, ens ha donat ocasions per a comprendre l’abast de l’aturada cardiorespiratòria i com colpeja la vida de joves i adults sense distinció.

Dotar-nos d’aquests eficaços dispositius en el nostre entorn i formar els barcelonins i barcelonines per a que puguin fer les maniobres de reanimació cardiopulmonar és una gran mesura, coherent amb una comunitat que valora enormement la resposta immediata en urgències i emergències. L’aturada cardíaca sobtada es pot combatre amb una combinació d’educació sanitària i mobilització de recursos.

Aquesta és una nova ocasió de treballar per a una Barcelona saludable, una ciutat que vol ser motor en innovació i recerca biomèdica, i al mateix temps un nucli assistencial referent a tot el món, per la qualitat dels seus centres i hospitals. Salvar vides és la fita més gran a què podem aspirar en aquesta Barcelona que vol posar les opcions més saludables a l’abast de tothom.

Tenim a les mans una eina molt potent, amb la complicitat de les farmàcies de tot Barcelona, començant per les que romanen obertes dia i nit. La farmàcia és un agent de salut de primer ordre, i convé recordar que una de les seves fortaleses és la proximitat, unida a una alta expertesa en el consell i promoció de la salut, contribuint a la difusió dels hàbits que allarguen la vida i la fan de més qualitat.

Ara que Barcelona dóna aquest pas, cal reconèixer que avancem una mica més cap a la fita de reduir les morts sobtades cardíaques, un problema de primera magnitud a Catalunya però davant del qual l’educació i la suma de complicitats socials farà que prevalgui la salut com un valor col·lectiu de primer ordre.

CRISTINA INIESTA es Delegada de Salut Ajuntament de Barcelona

También te podría gustar...